Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2015

Τα σκοπελίτικα πανηγύρια

Κάποτε πέσανε στα χέρια μου κάτι παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες με σκοπελίτες.
Άρχισα να ξεχωρίζω πολλά πρόσωπα που σήμερα δε βρίσκονται στη ζωή.
Σε κάποιες φωτογραφίες έβλεπα τους προγόνους μας να χορεύουν και να διασκεδάζουν έξω από το μοναστήρι, ή το ξωκκλήσι τη μέρα που γιόρταζε ο άγιός του.
Η αλήθεια είναι πως οι σκοπελίτες, ευλαβείς πάντα, έτρεχαν στα πανηγύρια του νησιού, είτε γίνονταν τους χειμερινούς μήνες είτε τους καλοκαιρινούς.
Οι γυναίκες έφερναν τα πρόσφορα, το νάμα, το λάδι για τα καντήλια. Οι άντρες έφερναν τρόφιμα στα "κοφίνια" ψωμί, κρασί και "ρούχα"  για να ξαπλώσουν το βράδυ της παραμονής. 
Την παραμονή γινόταν ο Εσπερινός με αρτοκλασία. Μετά έτρωγαν λιτά κι έπιναν λίγο απ το κρασάκι τους για να ευφρανθούν καθώς συζητούσαν με τον καλόγερο ή τον παπά, ζητήματα πνευματικά και κοσμικά ή να κάνουν τη βεγγέρα τους με τους άλλους πανηγυριώτες, όσο να νυστάξουν και να πάνε να ξαπλώσουν στα κελάκια του μοναστηριού. Άλλωστε οι περισσότεροι νήστευαν για να κοινωνήσουν στη Θεία Λειτουργία της εορτής.
Το πρωί όλοι θα συμμετείχαν στη θεία λειτουργία. Οι περισσότεροι κοινωνούσαν.
Κατόπιν ακολουθούσε εορταστικό γεύμα στην τράπεζα του μοναστηριού ή έστρωναν τις "κουρελούδες" και τα τραπεζομάντηλα "κατάχαμα" έξω απ το μοναστήρι και μοίραζαν τους μεζέδες, το κρασί, τα φρούτα και την αγάπη τους σε όλους!
Κάπου εκεί άρχιζε η μουσική, το τραγούδι κι ο χορός! Σαν απογευμάτιζε άρχιζαν να επιστρέφουν στο χωριό όλοι αφού πρώτα έπαιρναν την ευχή του γέροντα ή του ιερέα ο οποίος παραστεκόταν στο πανηγύρι.
Αυτά θυμήθηκα σκαλίζοντας τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες μιας οικογενειακής συλλογής...
Οι συνήθειες αυτές έχουν αλλάξει από τότε! Γι αυτό θα πρέπει να αλλάξουμε στάση απέναντι στην παράδοσή μας! Πρώτα πρώτα να τη γνωρίσουμε και να τη μεταφέρουμε με το σωστό τρόπο στα παιδιά μας.
Είναι μία ακόμη ιερή υποχρέωσή μας απέναντι στις επόμενες γενιές. Λαός χωρίς ιστορία και πολιτιστική ταυτότητα είναι καταδικασμένος να χαθεί.
Να τους μάθουμε την ιστορία του τόπου τους, να τους μιλήσουμε για τον πολιτισμό τους, τη θρησκεία τους, για τα μνημεία που βρίσκονται διάσπαρτα στο νησί μας!
Να δώσουμε να κατανοήσουν ότι πέρα από τις φυσικές ομορφιές του νησιού μας, τα πολιτιστικά και θρησκευτικά κειμήλια γίνονται κι αυτά πόλος έλξης των τουριστών.
Τέλος να τους διδάξουμε το σεβασμό σε ότι δημιούργησαν οι πρόγονοι με την αγάπη την ψυχή και το μεράκι τους! 
Έτσι θα σεβαστούν και τα δικά μας έργα οι επόμενες γενιές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου