Δευτέρα, 19 Μαΐου 2014

Θα μας πάρουν τα Μοναστήρια οι Μοναχοί!

Είχα καιρό να γράψω εδώ αγαπητέ επισκέπτη. Άμα είναι να γράψεις πρέπει να χεις και κάτι που να αξίζει να μιλάς. Αλλιώς αερολογίες εγώ δε μπορώ! 
Πρόσφατα είδα αυτή τη δημοσίευση : http://efimerida-sporades.blogspot.gr/2014/04/blog-post_24.html#more
Δε γράφει ποιος είναι ο αρθρογράφος!
Τι να υποθέσω; Κάποιος σκοπελίτης που νοιάζεται για τη θρησκευτική κληρονομιά του νησιού;
Κάποιος εκ των έσω του Δήμου Σκοπέλου ο οποίος φοβάται τι; 
Κάποιος αιρετικός που δε θέλει να υπάρχει παρουσία μοναχών στο νησί; 
Και διακρίνω πολύ ειρωνικό ύφος στο άρθρο! Δε διακρίνω όμως ενημέρωση ... τουλάχιστον αμερόληπτη! 
Ας πάρουμε όμως το θέμα απ την αρχή: 
Μοναστήρι : (λεξικό Τεγόπουλου-Φυτράκη, Γ. Μπαμπινιώτη). [μτγν. μοναστήριον, ουδ. του επιθ. μοναστήριο<μοναστής]μοναστήρι το [monastíri] (Κ μοναστήριον) τόπος όπου μονάζει κανείς || το σύνολο των οικημάτων όπου μένουν οι μοναχοί, μονή. μοναστήρι το [monastíri] Ο44 : το σύνολο των δραστηριοτήτων που αφορούν τη μοναστική ζωή: Aντρικό / γυναικείο ~. Tα μοναστήρια του Aγίου Όρους. Mπαίνω / κλείνομαι σε ~, γίνομαι μοναχός. ΠAΡ Tο ~ να ΄ν΄ καλά (κι από καλογέρους!), αρκεί να είναι σε καλή κατάσταση το αγαθό που διαθέτει κάποιος, και ζήτηση πάντα θα υπάρχει. α. το κτίριο και ιδίως το κτιριακό συγκρότημα στο οποίο στεγάζεται ένα μοναστήρι: Εκκλησία / κελιά / περίβολος του μοναστηριού.
Από το λεξικό λοιπόν συμπεραίνουμε ότι στα μοναστήρια μένουν μοναχοί. Όχι λαϊκοί - κοσμικοί ούτε είναι χώροι αναψυχής και διασκέδασης! Ελπίζω να το ξεκαθαρίσαμε αυτό.
Ποιος έχτισε την Αγία Βαρβάρα; Σκοπελίτες; ποιοί; ! αυτοί που έχουν την νομή της; Μπα! δε νομίζω! Κάπως αλλιώς τα έχω βρει στα "χαρτιά"  εγώ! Κύριε αρθρογράφε! γράφεις χωρίς έρευνα; Άλλοι έχουν "χύσει" τα ματάκια τους σε κώδικες για να βρουν πως χτίστηκε τι, και ποιοι έφτιαξαν όλα αυτά τα θρησκευτικά κειμήλια! Κι εσύ έτσι αβασάνιστα γράφεις... ότι γράφεις; !
Μήπως εννοείς την ανακαίνηση της Μονής; Αυτή έγινε με κάτι ... ευρωπαϊκά προγράμματα που έτρεξε ένας Δήμαρχος κάποτε... κι όσοι εργάστηκαν αμείφθηκαν κανονικά. Δε το έκαναν για την ... κληρονομιά και τη θρησκεία! Αυτά γίνονταν κάποτε. Σήμερα "εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν..." έτσι κύριε αρθρογράφε!? Τσάμπα δε χτίζει κανείς στα μοναστήρια!
Γράφεις (παραθέτεις? ): "η λύση της Αγίας Βαρβάρας είναι ιδανική διότι και οι Μοναχοί θα την επανδρώσουν, άρα θα είναι εις κοινήν λατρείαν όλο το χρόνο και η αδικία σε βάρος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου αποκαθίσταται και έτσι θα δώσουμε χαρά και στον Ουρανό".
Δηλαδή είναι κακό να είναι ανοιχτό το μοναστήρι για προσκύνημα και λατρευτικές εκδηλώσεις; Είναι αταίριαστο; Με τι δεν ταιριάζει; Με τη μόδα; Με τις ιδέες των αιρετικών που έχουν εγκατασταθεί στο νησί μας; Με την τουριστική προβολή του νησιού; Διαφώτισε μας που είναι το λάθος να υπάρχουν μοναχοί όλο το χρόνο ; Μέγα Διαφωτιστή!
Λοιπόν θες να σου πω εγώ τι ξέρω για τη σχέση των νεώτερων σκοπελιτών με τα μοναστήρια του νησιού; 
Τα οποία εγώ τα ονομάζω θρησκευτικά κειμήλια κι όχι πολιτιστικά!
Κοιμήθηκαν δύο μοναχές στη Μονή Τιμίου Προδρόμου οι οποίες φιλοξένησαν, ταϊσαν, πλήρωσαν, φρόντισαν, συμπαραστάθηκαν πολλούς σκοπελίτες όλα τα χρόνια! Στην κηδεία τους και στο μνημόσυνο δε βρέθηκαν παραπάνω από 30 με 40 άτομα απ όλο το νησί!
Ο καλόγερος στη Μονή Μεταμορφώσεως Σκοπέλου έκανε πολλές ανακαινίσεις με χρήματα που προέρχονται από ανθρώπους εκτός Σκοπέλου και μη Σκοπελίτες! Όσοι σκοπελίτες μπαίνουν στο μοναστήρι, μπαίνουν για εργασία επ αμοιβή, ή για τα κεράσματα στην πανήγυρη! Και μετά ... μη τους είδατε! Ποιος νοιάστηκε ποτέ αν αυτός ο καλόγερος έχει να φάει, είναι άρρωστος ή έχει Πρόσφορο να λειτουργήσει!;
Πόσοι ανεβαίνουν και βοηθάνε την ανήμπορη μοναχή στο μοναστήρι του Ευαγγελισμού; Ποιος σκοπελίτης την "έτρεξε" στο νοσοκομείο και στους γιατρούς όταν ασθένησε πρόσφατα; 
Έτσι νοιαζόμαστε για τα μοναστήρια μας; Αυτή τη φροντίδα ξέρουμε να προσφέρουμε; 
Τελικά γιατί τα θέλουμε τα μοναστήρια αφού δε θέλουμε να πηγαίνουμε; 
Ούτε στον τουριστικό τομέα δεν έχουμε καταφέρει να τα αξιοποιήσουμε όπως γίνεται με άλλα νησιώτικα προσκυνήματα! Ποιος Δήμος εκπόνησε τα τελευταία 15 χρόνια ένα σοβαρό πρόγραμμα θρησκευτικού τουρισμού; 
Πρόσεχε αρθρογράφε τι άρθρα δημοσιεύεις γιατί ... κάποια θέματα ... όσο τα σκαλίζεις ... μυρίζουν... λέει μια φράση!
Οι τουρίστες θαυμάζουν τα θρησκευτικά κειμήλια! Αυτά όμως τα κειμήλια στήθηκαν από μοναχούς. Άρα δε διώχνουμε τους μοναχούς από το νησί ούτε τους εμποδίζουμε να εγκατασταθούν στα μοναστήρια του νησιού. Μόνο αυτοί μπορούν να φωτίσουν το θολωμένο μας μυαλό! Να συμπαρασταθούν στις αγωνίες μας! Να φέρουν όπως και παλιά την ευλογία στο νησί. 
Η Σκόπελος - όσο κι αν ενοχλεί κάποιους αυτό - δημιούργησε πολιτισμό και ιστορία μέσα από την παρουσία μοναχών, αγιορειτών και επισκόπων όπως ο Άγιος Ρηγίνος! Είναι ιστορία, είναι γραμμένα, δεν τα αλλάζει τίποτα και κανείς.
Όσοι δε θέλουν να τα δέχονται αυτά να γυρνούν τα μούτρα τους αλλού... όμως μη προσπαθούν να τα διαστρεβλώνουν γιατί το αποτέλεσμα δεν αλλάζει! 
ΟΙ ΣΚΟΠΕΛΙΤΕΣ ΘΑ ΘΡΗΣΚΕΥΟΥΝ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΠΑΝΤΑ! και θα βρουν το δρόμο για τα μοναστήρια και πάλι και θα δεχθούν και θα τιμήσουν τους μοναχούς και τις μοναχές που θα ρθουν στο νησί.
Σε όποιον δεν αρέσει αυτό να βρει τα δρομολόγια των πλοίων! Δόξα τω Θεώ έχουμε πολλά τώρα πλοία για να διευκολύνεται η έξοδος ...
Είμαι ο Κωνσταντίνος Σύρος

1 σχόλιο: