Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013

Γίνονται θαύματα σήμερα ;

 
 Όταν κάποτε ο όσιος Γεννάδιος ο Βατοπεδινός έχοντας το διακόνημα του "δοχειάρη" (να ελέγχει τα δοχεία λαδιού και κρασιού κλπ της μονής ) γνωστοποίησε στον ηγούμενο ότι το λάδι είχε τελειώσει και θα έπρεπε να περικοπεί η χρήση του από τους αδελφούς, για να μείνει το τελευταίο αγγείο για τις ανάγκες της εκκλησίας, εκείνος του απάντησε να μην μεριμνά αυτός, αλλά να συνεχίσει να το παρέχει ελεύθερα όπως πρώτα. Όταν λοιπόν μια μέρα πήγε να αντλήσει και την τελευταία ποσότητα που, όπως νόμιζε, είχε απομείνει στο αγγείο, το βρήκε ξεχειλισμένο και το λάδι να έχει φθάσει μέχρι την πόρτα του "δοχείου".
Κατά τους χρόνους της βασιλείας του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Μονομάχου, το έτος 1020, η αγία εικόνα της Παναγίας της Αντιφωνήτριας έκανε το ακόλουθο θαύμα στην Μονή Κωσταμονίτου.
Κατά την πρώτη του μηνός Αυγούστου κατά την οποία εορτάζει η αγία Εκκλησία μας την Πρόοδο του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, ο τότε εκκλησιάρχης της μονής ονόματι Αγάθων, ήταν πολύ λυπημένος γιατί η μονή εστερείτο τα αναγκαία για την ευπρέπεια και τη φωτοχυσία της εκκλησίας. Ήταν παραμονή της εορτής της ανακομιδής του λειψάνου του αγίου Στεφάνου, πολιούχου της μονής και ευρισκόμενος σε τέτοια θλίψη παρακαλούσε τη Θεοτόκο με θερμά δάκρυα, γονατισμένος μπροστά στην αγία της Εικόνα όλη νύχτα. Νηστικός και κουρασμένος καθώς ήταν, αποκοιμήθηκε για λίγο και αμέσως ήλθε σε έκσταση και ακούει φωνή από την εικόνα της Αντιφωνήτριας που του έλεγε να μην λυπάται και στεναχωρείται, γιατί αυτή φροντίζει για κάθε πράγμα στο Άγιον Όρος. Όταν τα άκουσε αυτά ο Αγάθων ξύπνησε χαρούμενος θαυμάζοντας για την όραση. Αμέσως έφυγε και πήγε στο ναό. Εκεί διαπίστωσε ότι το πιθάρι του λαδιού γέμισε από λάδι καθώς και τα υπόλοιπα δοχεία της μονής από τα αναγκαία προς το ζην.
Κάποιοι θα μας πουν ότι αυτές οι διηγήσεις είναι φανταστικές και αφελείς. Ίσως κάποιοι άλλοι να πουν ότι σήμερα δε γίνονται θαύματα.
Η αλήθεια όμως είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια στο νησάκι μας στέρεψε το μεροκάματο. Οι μετανάστες έφυγαν απ το νησί μη βρίσκοντας εργασία. ο τουρισμός παρουσίασε κάμψη. Οι νέοι μένουν αργόσχολοι και άνεργοι. "Τρώμε απ τα έτοιμα" όπως λέγεται, αλλά κι αυτά ως πότε θα κρατήσουν!   
Πολλοί απογοητεύτηκαν με όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην πατρίδα μας. Δε ξέρουν που να στραφούν να βρουν διέξοδο απ τα χαράτσια και τις έκτακτες φορολογίες και τη μείωση των μισθών.
Η γης έπαψε να είναι τροφοδότης απ τη στιγμή που στραφήκαμε όλοι στα τουριστικά. Οι νεότεροι δε γνωρίζουν πολλές φορές ούτε τα σύνορα απ την περιουσία των πατεράδων τους. Που να βρεις νεό άνθρωπο να κλαδεύει, να καθαρίζει το κτήμα του! 
Όμως αγαπητέ επισκέπτη αυτή τη χρονιά  έγινε και πάλι το θαύμα στη Σκόπελο! Κατάφορτες οι ελιές από καρπό! Μέρα νύχτα εργάζονταν τα ελαιοτριβεία. Γέμισαν και τα πιθάρια, τα βαρέλια των σκοπελιτών λάδι. Χαμηλόβαθμο, με καλή απόδοση. Έκαναν την "κουμπάνια" τους οι νυκοκοιραίοι όπως λέμε για δυο χρόνια οπωσδήποτε! Πολλοί θα πουλήσουν κιόλας!
Για μια ακόμη φορά εξακριβώθηκε απ όλους πως το νησάκι μας είναι ευλογημένο! Τα χώματά του, τα δέντρα του, καρποφόρα και με το παραπάνω!
Βέβαια έχομε και τον Άγιό μας που μας φροντίζει ανέκαθεν, σ όλες τις δύσκολες στιγμές.
Το θαύμα όμως δεν είναι μόνο η καρποφορία κι η "λαδιά" που γέμισε τις αποθήκες. Το θαύμα είναι που γέμισε το Facebook με φωτογραφίες νέων ανθρώπων που ξεχύθηκαν στους ελαιὠνες να μαζέψουν τις λαδοελιές... Με όρεξη, με ελπίδα, προσμονή, με χαμόγελο, τίναξαν, μάζεψαν, γέμισαν τα τσουβάλια με τον ευλογημένο καρπό!  Ξαπλώθηκαν στο μυρωδάτο απ την χειμωνιάτικη υγρασία έδαφος και ξαναβρήκαν τη γνώριμη αγκαλιά της μάνας γης. Πήραν το κολατσιό τους κάτω απ τα δέντρα, κάνοντας χωρατά, ακούγοντας μουσική, πίνοντας το κρασάκι τους.
Ποιος θα περίμενε 2012 τέτοιες εικόνες στο διαδίκτυο!  Να  λοιπόν το θαύμα! Η Παναγία κι ο πολιούχος μας Άγιος Ρηγίνος μας δείξανε τι δεν πρέπει να ξεχνάμε, και πως ξεπερνιούνται οι κρίσεις οι οικονομικές κι οι ηθικές.
Να θυμηθούμε φέτος όσοι καμαρώσαμε για τα τσουβάλια που μαζέψαμε κι είδαμε το λάδι να γεμίζει τα πιθάρια να πάμε μέχρι το μοναστήρι τ Αϊ Ρηγίνου να πούμε ένα κρυφό, καρδιακό "ευχαριστώ"!
Ας πάνε κι αυτοί που δεν πιστεύουν στα θαύματα ...
Καλοξόδιαστο !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου