Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011

Θύμα ληστείας ... ρούχων στα 1828

Συνεχίζοντας την ιστορία της πειρατείας στο νησί της Σκοπέλου θα σας παρουσιάσουμε ένα περιστατικό, μια περιπέτεια ενός σκοπελίτη, ο οποίος έπεσε θύμα πειρατών. Το σηναντικό όπως θα διαπιστώσετε είναι ότι η επιστολή αυτή, αποτελεί ισχυρό τεκμήριο μιας και παρουσίαζει από πρώτο "χέρι" θα λέγαμε, την ανδρική σκοπελίτικη φορεσιά στά μέσα του 19ου αιώνα.
Από το κείμενο λοιπόν της επιστολής, βλέπουμε τον σκοπελίτη Γεώργιο Τιτλαγιάννη να ξεκινάει από την Σκόπελο για να πάει στον Αγνώντα.
Στα μισά περίπου της διαδρομής, εμφανίζεται μπροστά του μια ομάδα ανδρών, από το ασκέρι των καπεταναίων (οπλαρχηγών), Αναστάση και Ζορμπά Κασσανδρηνού. Οι άντρες αυτοί κάθονταν κάτω από μια ελιά και καθώς τους πλησίασε ο Τιτλαγιάννης, τους χαιρέτησε και συνέχισε το δρόμο του.
Δεν είχαν περάσει ούτε πέντε λεπτά όταν εμφανίστηκαν μπροστά του τρεις άντρες ο ένας εκ των οποίων είχε μαυρίσει το πρόσωπό του για να μην αναγνωρίζεται.
Αυτός όρμησε πάνω στον δύστυχο σκοπελίτη και με τη βοήθεια δύο συνεργών, του έβγαλε όλα τα ρούχα αφήνοντάς τον εντελώς γυμνό. Απ τη  άλλη δεν τον άφηνε να δει τους συνεργούς του.
Ο άμοιρος Τιτλαγιάννης έφτασε στον Αγνώντα ολόγυμνος και συγχυσμένος και γεμάτος ντροπή στην κατάσταση που ήταν!
Πήγε όμως να παραπονεθεί στον στρατηγό Γάντζο ο οποίος βρισκόταν εκεί  στο χωριό του Αγνώντα κι αυτός του έδωσε συστατική επιστολή προς τον καπετάν Αναστάση Κασσανδρηνό για να τον δικαιώσει.
Ο καπετάν Αναστάσης όμως, του είπε ότι για να δικαιωθεί, θα πρέπει να αναφέρει τα ονόματα των αντρών που τον γύμνωσαν, παρ ότι η ληστεία αυτή έγινε σε γνώση του αδερφού του Ζορμπά και άλλων ανδρών από το ασκέρι τους.
Αφού λοιπόν ο δύστυχος Τιτλαγιάννης έγινε αντικείμενο κοροϊδίας και διασκέδασης των πειρατών αποφάσισε να στείλει επιστολή -καταγγελία προς τον τότε κυβερνήτη της Ελλάδας Ιω. Καποδίστρια ώστε να υποχρεωθούν οι ληστές να του αποδώσουν τα ρούχα που του έκλεψαν αλλά και να πληρώσουν τα έξοδα του δικαστηρίου, το οποίο θα γινόταν προφανώς για να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψη του άτυχου σκοπελίτη.
Ο κατάλογος που ακολουθεί περιγράφει τα ρούχα που άρπαξαν οι ληστές από τον Τιτλαγιάννη και μας δίνει μια σχετική εικόνα για την σκοπελίτικη ανδρική φορεσιά της εποχής. Αυτή λοιπόν απαρτίζεται από :
1. ένα φέσι που συνήθως ήταν μεγάλο και τσακιστό με τη φούντα να πέφτει μπροστά.
2. ένα μαντήλι για το λαιμό που έδενε μπροστά.
3. ένα άσπρο πουκάμισο με ή χωρίς γιακά, κλειστὀ συνήθως.
4. ένα γιλέκο κοντό που συνήθως ήταν διαφόρων χρωμάτων, με χρυσά κεντήματα.
5. το "σουρτούκο", πρόκειται μάλλον για είδος σακάκι.
6. ένα κοντογούνι, δηλ. είδος κάπας ή πακλτού κοντό με γούνα συνήθως στο γιακά.
7. ένα πολύχρωμο ζωνάρι με κρόσια στις δύο άκρες.
8. μία βράκα η οποία έδενε κάτω από το γόνατο, φούσκωνε εμπρός πίσω, σε χρώμα μπλε (η καθημερινή) ή μαύρη(η επίσημη), από τσόχα.
9. ένα μικρότερο βρακί από μέσα, σε άσπρο χρώμα,
10. ένα ζευγάρι κάλτσες άσπρες σκέτες ή με κεντήματα.
Την επιστολή βρήκαμε και διαβάσαμε στα Γεν. Αρχεία του Κράτους, φάκ. 26 αριθ. εγγρ. 65.
Την πρωτοδημοσιεύσαμε στην εφημερίδα, "ΣΚΟΠΕΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ" , έτος Θ΄ φύλλο 87, Δεκέμβριος 1990.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου